fbpx

TIPOVI VEZA: Ako ste u ovoj vrsti veze, ne nadajte se

“Ne vezujemo se. Ne vidimo smisao u tome. Oduvek smo mogli da čujemo kako „ima mnogo ribe u moru“, ali nikada nam „more“ nije bilo ovako na dohvat ruke. Nikada nije bilo toliko društvenih mreža i sajtova za upoznavanje, gde možemo da naručimo drugo ljudsko biće, kao hranu za dostavu, ili avionsku kartu.

Mislimo da je ključ intimnosti u dobro odabranom „smajliju“. Mislimo da je poruka za dobro jutro dovoljan znak da se trudimo. Kažemo da je prava ljubav izumrla… možda i jeste, a možda bi trebalo ponovo da je izmislimo.

Možda je prava ljubav, u ovo moderno doba, da ostavimo telefon i gledamo se u oči dok zajedno večeramo. Možda je prava ljubav da prestanemo da se „muvamo“ sa drugim ljudima, nakon što počnemo da se viđamo sa nekim ko nam se sviđa. Možda je prava ljubav još uvek tu, samo ne znamo kako trenutno izgleda.”

Tako kaže Džejmi Varon. Slagali se s njim, ili ne, ljubav i veze imaju neku formu. Da li je možda ovo forma veze koju najčešće praktikujete?

 

Veza zasnovana na interesu

Čim se pomene reč interes, pogotovo lični interes, stvari se dovode u negativan kontekst. Ipak, sve što smo ikada uradili i sve što ćemo ikada uraditi, radimo iz ličnog interesa. Samo što je negde interes sirov i očigledan, a negde je upakovan u lep ukrasni papir i ima mašnicu. Prosto, ne bismo radili stvari, da ne dobijamo neku korist od njih. A korist ne mora biti samo negativna stvar.

Sigurno ima mnogo vas koji se ne slažu sa ovim. Da pojasnim. Uzmimo neki primer gde je naizgled nemoguće imati lični interes – humanitarni rad, pomoć oboleloj deci, bez ikakve naknade. Šta osoba koja se bavi time dobija? Naizgled ništa. To je zato što se uvek prvo misli na novac i neku materijalnu korist. Ipak, osoba koja se bavi tim poslom dobija sreću, ispunjenost, osećaj da čini svet boljim mestom, mir, zadovoljstvo…

veza zasnovana na razmeni

Tip veze zasnovan na interesu se odnosi na razmenu.
Volim te, jer činiš da se osećam lepo.” Ponovo, naizgled super deluje. Ali šta se krije u dubini te izjave?

Ako ne budeš činio da se osećam lepo, onda te više neću voleti.” Prosta razmena – ti meni lep osećaj, ja tebi ljubav.

To je lepo i može dobro da funkcioniše do nekog trenutka. Međutim, u vezi nikada ne mogu konstantno da cvetaju ruže. Partneri imaju život i van veze, poslovne probleme, emotivne, zdravstvene… prosto im nešto drugo okupira pažnju i nisu potpuno posvećeni onom drugom. Da li to znači da ljubav treba da oslabi, da oni manje vole svog partnera i da im više nije stalo? Naravno da ne.

Tebi više nije stalo

Pored definisanja veze kao uzajamne razmene, postoji još jedna greška – potrebno nam je da partner nešto uradi, kako bismo se osećali vredno, poštovano, sigurno, seksi, privlačno, kako bismo imali samopouzdanja…

Evo ružne istine – jedino si ti odgovoran/a za svoje samopouzdanje, svoj osećaj vrednosti, privlačnosti… jedino si ti odgovoran/a za osećaj sigurnosti. Partner je tu da učini da se osećaš još voljnije, privlačnije, samopouzdanije, sigurnije.

Zamisli da svi ti osećaji imaju skalu od 0 do 100%. Tvoja je odgovornost svih tih 100%. Partner doprinosi da osećaj ode na 110, 150, ili 200%. Recimo da je tvoja sigurnost u sebe 60%. To znači da ostalih 40 treba da dobiješ sa strane, od partnera. Partner može biti pažljiv, požrtvovan i brižan i može da ti pruža to neko vreme.

A šta se dešava u trenutku kada mu naiđe težak period u životu i ne može da ti isporuči svoju dozu? Tada se ljudi okreću varanju, tada počinju svađe oko toga da mu više nije stalo, itd. U najgorem scenariju, kada ode od tebe, ostaje ti velika praznina.

praznina

Ako je tvoja sigurnost u sebe 100%, čak i kada partner ne može da ti pruža taj dodatni osećaj sigurnosti, ti imaš sve što ti je potrebno. Ako nekada ode, i dalje imaš sve što ti je potrebno. Biće ti žao, ali ti neće trebati dve godine da se oporaviš i da se ponovo usudiš da zavoliš nekoga.

Veza zasnovana na interesu je u najvećem broju slučajeva osuđena na propast zbog same postavke stvari. Koliko god želeli i koliko god se trudili, nikako ne možemo konstantno isporučivati ono što je potrebno da bi nas neko voleo. Takođe, koliko god davali, uvek će biti potrebno još nešto.

Šta je rešenje i kakva vrsta veze je recept za uspeh? Pratite u narednom tekstu…

Scroll to Top