fbpx

SAMOPOUZDANJE

Samopouzdanje prostim jezikom rečeno znači – Da li sam ja sposoban da ostvarim sve ono što zaslužujem i sve ono što mislim da je dobro za mene. To se malo razlikuje od osećaja lične vrednosti. Osećaj lične vrednosti se odnosi na to da li zaslužujemo sve lepo što nam se dešava, ili što bi moglo da nam se desi, dok se samopouzdanje odnosi na to koliko smo mi u stanju da sve te stvari zaista i ostvarimo.

Kada povežete ove dve stvari možete otprilike da razumete kako do pada samopouzdanja dolazi. To je ovaj scenario:

Hm… Verujem da zaslužujem da izgledam dobro. Šta bi bilo dobro za mene da uradim po tom pitanju? Verovatno da malo obratim pažnju na ishranu i da krenem u teretanu.”

Počnem da sprovodim to u delo i odustanem posle nedelju dana.

Moje samopouzdanje je upravo dobilo minus poen. Zaista sam verovao da zaslužujem da imam lep izgled, ali iz nekog razloga nisam uradio ono što mislim da je dobro za mene. Moje samopouzdanje je opalo, jer sam pokazao sebi da nisam sposoban da izdržim do kraja.

never give up
Svakim odustajanjem od onoga što mislimo da je dobro za nas, naše samopouzdanje dobija minus poen.

Sve je to mnogo teže u slučaju da, na dubokom nivou, ne verujemo da zaslužujemo to nešto lepo:

Mislim da je za mene dobro da krenem u teretanu i da obratim pažnju na ishranu, ali duboko u sebi ne verujem da zaslužujem dobro telo. Ne mogu da zamislim sebe kako izgledam zgodno i kako ljudi hvale moj izgled.“

Usled takvog uverenja, šanse da se uopšte preduzme nešto po pitanju ostvarenja te želje su veoma male. Na taj način samopouzdanje dobija minus poen, jer:

Šta džabe da pokušavam kad ionako neću uspeti.” Drugim rečima – “Nisam sposoban za to.

Ovo je samo jedan primer, dosta krupan i lako uočljiv. Svako od nas svakodnevno ima veliki broj ovakvih izazova, koje nesvesno “polažemo”, ili “padamo”. Verujem da i sami shvatate šta se dešava sa samopouzdanjem kada se nagomila serija “padova” – dobija gomilu negativnih poena i to se jako odražava na naša uverenja i dalje postupke.

Ako ja nisam sposoban to da uradim, možda ja to, zapravo, i ne zaslužujem.”

Osećaj lične vrednosti trpi jak udarac.

ja to ne mogu 1
“Ako ja nisam sposoban to da uradim, možda ja to, zapravo, i ne zaslužujem.”

Zbog čega dolazi do oklevanja, iako znamo da je to dobro za nas? Zbog čega odustajemo i pre nego što smo počeli, ili ubrzo nakon početka? Odgovor je – zbog neusklađenosti pojmova o sebi. Više o tome moći ćete da pročitate u sledećem tekstu…

Scroll to Top