fbpx

UVOD U SAMOPOUZDANJE

Samopouzdanje. Ovu reč često koristimo u svakodnevnom govoru. Najčešće govorimo o njegovom nedostatku. Kako uopšte nastaje manjak samopouzdanja? I da li je moguće imati previše istog?Gotovo svi će se složiti da nivo samopouzdanja bitno utiče na kvalitet života. Da bismo razumeli kako samopouzdanje nastaje i nestaje, neophodno je da ga prvo definišemo. Znam koliko ste nestrpljivi i koliko mrzite kada ljudi krenu od Kulina bana. Ideja ovog bloga je da dobijete zaista konkretno i praktično znanje koje odmah možete da primenite u praksi. Uvek ću se truditi da pišem samo o onim stvarima koje je neophodno da razumete kako biste stekli široku sliku.

Zato ćemo početi od jednog samo malo šireg pojma – samopoštovanja.

Samopoštovanje = Samopouzdanje + Osećaj lične vrednosti

[spacer height=“20″] Samopoštovanje je, naša lična procena sebe. Ono je subjektivno i predstavlja način na koji vrednujemo ono što radimo, ono što jesmo i rezultate koje postižemo. Rezultat te procene je pozitivna ili negativna slika o sebi. Sastoji se iz dva dela: osećaja lične vrednosti i samopouzdanja.

Dakle, samopouzdanje je samo jedan deo samopoštovanja i predstavlja uverenje da smo sposobni da razmišljamo, učimo, biramo, donosimo odluke, prevazilazimo prepreke i da se menjamo. Samopouzdanje se odnosi na procenu naše lične sposobnosti da uradimo različite stvari i da se ponašamo na određeni način.

Osećaj lične vrednosti odnosi se na naše uverenje da li zaslužujemo da budemo srećni, da li zaslužujemo uspeh, prijateljstvo, partnera, ljubav, novac, ispunjenost.

 

Ove tri komponente funkcionišu kao celina. Promenom jednog menjaju se i ostala dva. Kako bismo u potpunosti ovladali ovom tematikom i bili u stanju da jednom za svagda razumemo do srži ceo princip, ući ćemo u dubinu svake komponente i posebno se baviti svakom od njih.

U narednom tekstu obrađujemo SAMOPOUZDANJE.

Scroll to Top